Ahad, April 20, 2014

SEMINAR PEMIKIRAN MAHAYA MOHD.YASSIN, 19 April 2014

Bahagian Pertama:
Sudah hampir tiga tahun saya tidak menjengok ujana ini. Namun, peristiwa terbaharu ini, benar-benar menjentik rasa. Sesuatu yang tidak terperam dan terpendam. Saya kembali menyusun aksara, Suara Hati.
Subhanallah, ketika seseorang mengajukan agar PEN menganjurkan Seminar Pemikiran Mahaya Mohd.Yassin, saya gementar, setengah hairan sambil tertawa perlahan.
"Eh, biarlah dulu, akak belum banyak sumbangan, Puan...lah ..."
"Eshh, akak dah tulis macam-macam. Banyak!Yang dahulu didahulukan."
Apabila persoalan ini saya kemukakan kepada lima orang anakanda, mereka dengan mudah berhujah:
"Mak rasa bagaimana?" (Aduhai kita tanya pendapat mereka, kita pula kena jawab soalan yang sama, hiii, hiii)
"Mak mengaku mak hanya penulis, bukan penilai, ya tak? Jadi, mak hanya menulis. Biarlah orang lain mengkritik, mengulas."
"Kalau dah diulas, dibicarakan, dikritik dan dibincangkan, mak akan tahu kelemahan dan kekuatan mak. Nah, nanti baiki kelemahan..."
"Lama tak ada acara bicara tokoh di negeri kita, mak."
Tiga hari tiga malam saya jaga dan lena bersama-sama persoalan ini. Neuron di bahagain kanan kiri otak berhujah tanpa henti. Saya Ketua Satu PEN, PEN nak anjurkan seminar Ketua Satunya pula. Ala, itu kebetulan.Cukupkah bahan untuk diperkatakan? Sanggupkah nanti mendepani hal yang tidak disangka-sangkakan? Beranikah?
Saya tersedar akan peranan saya. Saya hanya penulis yang menuangkan pendidikan, nilai murni, pengetahuan, maklumat dan rencam lain, melalui bahasa pilihan ke dalam karya. Saya akan berlaku kurang adil andainya saya yang menilai karya saya sendiri. Apatah lagi, saya akan bersikap prejudis, berat sebelah andainya saya menulis dan mengkritik karya sendiri...
Setelah memohon petunjuk daripada Yang Maha Perkasa, saya redha. Demi kelangsungan dan kesinambungan sejarah dan perjuangan sastera dan persuratan di negeri kelahiran dan di negara kesayangan, saya bersetuju. PEN akan anjurkan seminar pemikiran tersebut, insya-Allah.
Ya, Rabb! Tolonglah bimbing hamba-Mu setiap masa.Tiada ulasan: